Ćwiczenia terenowe – Standaryzacja płodów rolnych

W dniu 28 X 2025 r., studenci Wydziału Rolnictwa i Ekologii wzięli udział w ćwiczeniach terenowych ze Standaryzacji płodów rolnych. Odwiedziliśmy, dzięki uprzejmości Pana Dariusza Kamińskiego cukrownię (Pfeifer&Langen Polska S.A.), w Glinojecku oraz dzięki przychylności Pana Tomasza Matysiaka – słodownię (Viking Malt Sp. z o.o.), w Sierpcu.
Pracownicy tych zakładów przekazywali studentom wiedzę na temat: skali i asortymentu produkcji, organizacji zaopatrzenia w płody rolne, oceny jakości korzeni buraka cukrowego oraz ziarna jęczmienia i pszenicy dostarczanego przez rolników, przebiegu procesu technologii produkcji cukru i słodu, jak również sposobów wykorzystania produktów ubocznych powstających w tych zakładach.
Po zdobyciu solidnej porcji nowej wiedzy zwiedzaliśmy, w trybie przyśpieszonym 😊 bo dzień był krótki, skansen w Sierpcu. A wycieczkę zakończyliśmy wspólnym ogniskiem na terenie skansenu.
Opiekunami w trakcie wyjazdu byli: dr hab. Stanisław Samborski oraz mgr inż. Renata Leszczyńska.









